وقتی ماهی قرمز سوژه میشود

به گزارش شوش نیوز ؛ چه کسی فکر میکرد که روزی ماهیهای قرمز سفره هفتسین هم سوژه شود زیرا چند سالی است که برخی از کارشناسان، آلودگی حوضچههای ماهیهای قرمز را بهانه کرده و در خصوص بیماریزابودن آن هشدار دادهاند.
با آنکه از "سین" در تنگ بلور ماهی قرمز خبری نیست اما گویا یک سنت قدیمی است که هر ساله ماهی قرمز مهمان سفره هفتسین ما ایرانیها میشود.
اگر گذرتان به محل فروش این ماهیها در میدانهای اصلی شهر افتاده باشد و حرکات موزون این ماهیکوچولوهای قرمز را در تنگهای بلوری دیده باشید به راحتی نمیتوانید از خیر آن بگذرید و ترجیح میدهید همچون سالهای گذشته چند ماهی قرمز بخرید.
ماهی قرمز یا ماهی حوض از خانواده کپور ماهیان است که به دست انسان اهلی شده است و قدمت پرورش آن در جهان به بیش از هزار و 600 سال و در ایران به 80 سال میرسد که هر ساله برای روزهای آغازین سال نو تکثیر و تولید میشود.
این گونه از ماهی را برای نخستین بار چینیها تکثیر و پرورش دادند و پس از آن وارد ژاپن و سپس وارد کشورهای اروپایی و نیز همزمان با ورود صنعت چای به ایران وارد شد که به دلیل زیبایی و رغبت مردم برای خرید، صنعت تکثیر و پرورش آن در کشور توسعه یافت.
کاهش استرس با نگاهکردن به ماهی قرمز سفره هفتسین
ماهی قرمز جزو آبزیان زینتی است که مردم به دلیل زیبایی ظاهری از آن نگهداری میکنند؛ به طوریکه بر اساس تحقیقات علمی انجام شده 15 دقیقه نگاهکردن به آکواریوم ماهی 48 ساعت استرسهای روحی و روانی انسانها را میکاهد.
هماکنون 100شکل مختلف از این گونه ماهی وجود دارد که بیش از 30 مدل آن در کشورمان موجود است.
این موجودات کوچک دوستداشتنی نمادی از زادش، تازگى و شادابى هستند و شاید به همین دلیل است که علیرغم وجود خبرهایی که یکی دو سالی است درباره آلودهبودن ماهیها منتشر میشود، بازهم مردم برای خرید ماهی قرمز از خودشان رغبت نشان میدهند.
خوشبختانه امسال مدیرکل دفتر بهداشت و مبارزه با بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور تا حدود زیادی از این دغدغهها کاسته و گفته است، اگر مسائل بهداشتی هنگام عرضه آبزیان زنده، در روزهای پایانی سال رعایت شود مشکلی را برای انسانها ایجاد نمیکند.
به گفته کاظم عبدی، برای ارتقای سطح بهداشت عمومی و جلوگیری از انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان توصیه میشود تا ماهیهای قرمز و آبزیان را از مراکز دارای مجوز سازمان دامپزشکی خریداری کنند.
طرز نگهداری
وی تصریح میکند: در هنگام خرید ماهی باید به ظاهر ماهی توجه ویژهای داشت که دارای فلس باشد، چشمهایش بیرون نزده باشد، لکه رنگی بر روی تنش نداشته باشد و ماهی خریداری شده را در ظروف دهان گرد و کوچک نگه ندارند.
عبدی عنوان کرده است که تنگ ماهی باید 2 تا 1 لیتر آب شهری که دوساعت در هوای آزاد مانده است داشته باشد چرا که اگر شرایط نگهداری این حیوانات مناسب و دور از سر و صدا و استرس باشد حدود 6 تا 8 سال عمر میکنند.
کارشناسان توصیه میکنند برای تعویض آب تنگ، حتما نصف آب ظرف را خالی کنید و نصف دیگر را از آب جدید (دمای 20 تا 16 درجه) پرکنید و تعویض آب یک تا دو بار در هفته انجام شود.
به عقیده آنان، برای تغذیه ماهیها از خردههای نان و حبوبات و یا از غذاهای مخصوص ماهی باید استفاده کرد زیرا ماهیها بیشتر نیاز به غذاهای کمپروتئین و سرشار از کربوهیدرات دارند و این مواد از طریق غذاهای مخصوص ماهی تامین میشود.
اگر ماهی آلوده باشد موجب حساسیت میشود
دکتر ایرج خسرونیا رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران در گفت و گو با شبکه ایران میگوید: اگر ترشحات روی پوست ماهیهای قرمز وارد آب تنگ یا آکواریوم شود ممکن است باعث حساسیتهای جلدی، اگزما و خارش پوستی شود.
وی میافزاید: بیماریهایی وجود دارد که بین انسان و آبزیان مشترک است و کسانی که بدون دستکش به ماهیهای قرمز یا آکواریوم دست میزنند، ممکن است میکروبهایی که روی بدن ماهی است، به انسان منتقل شود.
رئیس انجمن متخصصان داخلی توصیه میکند، بعد از هر بار دست زدن به ماهیان زینتی، دستها با آب و صابون خوب شسته شود و از دستزدن به چشم، پوست و دهان خودداری شود.
خسرونیا استفاده از دستکش را نیز برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی ضروری میداند.
احتمال بیماریزا بودن ماهی قرمز بسیار اندک است
از سوی دیگر دکتر حمید علیزاده پزشک عمومی در خصوص آلودگی ماهیهای قرمز به شبکه ایران میگوید: برخی از مردم ادعا میکنند که ماهی قرمز بیماریزاست در صورتی که این حرف صحت ندارد و تنها اگر ماهی آلوده باشد ممکن است موجب حساسیت پوستی شود.
وی عنوان میکند: اگر بخواهیم بگوییم ماهیهای قرمز خطرناک هستند پس تمام کارگران استخرهای پرورش ماهی باید به بیماری پوستی مبتلا شده باشند.
علیزاده افزود: تنها نوعی میکروب شبیه سل بر روی فلس بعضی از ماهیهای آکواریومی وجود دارد که با نیشزدن دست و تولید سم، حساسیت پوستی ایجاد میکند.
این پزشک عمومی اضافه میکند: احتمال بیماریزا بودن ماهیهای قرمز بسیار اندک است و برای ایجاد حساسیتهای شدید پوستی باید در یک استخر پر از ماهیهای قرمز آلوده غوطهور شد.
فروش ماهیهای قرمز را ساماندهی کنید
براساس این سخنان نمیتوان گفت که همه ماهیهای قرمز آلوده و خطرناک هستند اما در صورت آلودگی نیز میتوان با رعایت نکات بهداشتی از حساسیت پوستی در افراد جلوگیری کرد.
به نظر میرسد ساماندهی فروش ماهیهای قرمز در آستانه سال جدید هنوز در دستور کار هیچ سازمان و نهادی قرار نگرفته است که متولیان امر میتوانند با یک برنامهریزی درست و حسابشده حداقل برای سال آینده خیال مردم را از بابت آلودگی ماهیهای قرمز راحت کنند.
نظرات شما عزیزان:
|